Wat is Citizen Science?

Citizen science (ook wel: burgerwetenschap) is wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door niet-professionele wetenschappers (burgerwetenschappers). De burgens voeren hierbij taken uit als het tellen van diersoorten, een staalname in de de plaatselijke rivier nemen, een weerstation aan of rond het huis plaatsen, etc... Vaak wordt er hierbij samengewerkt met professionele wetenschappers. Citizen science is een zeer waardevolle wetenschappelijke onderzoeksmethode. Het draagt niet alleen bij tot betere wetenschappelijke kennis, maar het kan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de sociale cohesie en/of onderwijs.

Twee hands-on draaiboeken

VLOCA stelt 2 hands-on en technische draaiboeken ter beschikking om op een goede manier van start te gaan met je verzamelde data. De focus lig zoveel mogelijk op gratis of goedkope open-source oplossingen:


Uiteraard zijn er meer stappen te nemen om tot een volledige data flow te komen. Mogelijks wil je een bepaald data standaard volgen, de data door statistische programma's valideren, of de data in een dashboard visualiseren. In de volgende paragraaf kan je de zoektocht naar zulke oplossingen verder zetten.

Meer weten?

SciVil (Citizen Science Vlaanderen) heeft een waaier aan gedetaileerde handleidingen om alle stappen in het citizen science process tot een goed einde te brengen: