Publish/Subscribe 1.0 is een interfacespecificatie die de kern Componenten en -concepten van het Publish/Subscribe-berichtenuitwisselingspatroon met OGC Web Services ondersteunt. Het Publish/Subscribe-patroon is een aanvulling op het Request/Reply-patroon dat door veel bestaande OGC Web Services wordt gespecificeerd. Deze specificatie kan worden gebruikt in overleg met, of onafhankelijk van, bestaande OGC Web Services om gegevens te publiceren die interessant zijn voor geïnteresseerde Abonnees.

Publish/Subscribe 1.0 richt zich voornamelijk op mogelijkheden voor abonnementenbeheer, zoals het aanmaken van een abonnement, het verlengen van een abonnement en het uitschrijven van een abonnement. Deze standaard stelt echter ook Publish/Subscribe services in staat om de ondersteunde protocollen voor het afleveren van berichten, zoals SOAP-berichten, ATOM en AMQP, te adverteren en te beschrijven. Berichtafleveringsprotocollen moeten worden beschouwd als onafhankelijk van de Publish/Subscribe 1.0-standaard. Daarom bevat OGC Publish/Subscribe alleen metagegevens met betrekking tot berichtafleveringsprotocollen in voldoende detail om verschillende implementaties van Publish/Subscribe 1.0 interoperabel te maken.

Deze specificatie definieert de Publish/Subscribe-functionaliteit onafhankelijk van de bindende technologie (bijv. KVP, SOAP, REST). Uitbreidingen van deze specificatie kunnen deze kernconcepten met specifieke bindingstechnologieën realiseren.

[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]]