Het Indische Ministerie van Huisvesting en Stedelijke Zaken (MoHUA) heeft in 2015 een ambitieus programma gelanceerd voor de ontwikkeling van 100 Smart Cities, gericht op het katalyseren van investeringen in holistische infrastructuur en diensten, de ontwikkeling van geïntegreerde benaderingen voor probleemoplossing, de bevordering van co-creatie en bottom-up innovatie met behulp van technologie, en het creëren van duurzame resultaten door het omarmen van de circulaire economie en participatieve processen die rond gemeenschappen zijn opgebouwd.

De totale investering die in deze steden wordt verwacht over een periode van vijf jaar vanaf de datum van hun selectie zal naar verwachting ongeveer 30 miljard dollar bedragen.

Slimme steden ontwikkelen zich onder andere als verbonden, leefbare, energie-efficiënte, adaptieve en veerkrachtige steden door de inzet van slimme oplossingen. India is begonnen met het effenen van een nieuwe weg naar het transformeren van stedelijk management met de kracht van digitale technologieën.

In dit kader kwam ook de Indian Urban Data Exchange (IUDX)[1] tot stand, een centraal dataplatform dat Slimme Steden toelaat om de mogelijkhedn van de grote hoeveelheden data die aanwezig is in de steden ten volle te benutten.

Referenties