Digitale meldingen

Context

Gent, Shift, Izegem en Geraardsbergen werken samen met VLOCA (Vlaamse Open City Architectuur) aan een Gemeente-Zonder-Gemeentehuis-Boost initiatief, een samenwerking tussen GZG en het programma Lokaal Digitaal genaamd “Digitale meldingen”. ‘Digitale Meldingen' is een initiatief gericht op het verbeteren en transparanter maken van de communicatie tussen burgers, lokale besturen en de Vlaamse overheid. Via een centraal meldingsplatform willen we burgers in staat stellen om hun zorgen te delen met de juiste instanties, zodat problemen met de dienstverlening efficiënt en gestructureerd kunnen worden aangepakt.

VLOCA

VLOCA, de Vlaamse Open City Architectuur, is een initiatief van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid. De hulp van VLOCA aan lokale besturen start bij het scherpstellen van duidelijke, verstaanbare use cases en loopt door tot de aanbestedingsfase van het project. VLOCA vormt op deze manier een duidelijke brug tussen de beleidsdoelstellingen van het lokale bestuur en de technische laag waarin de oplossingen beschreven en geïmplementeerd worden. We stellen de juiste vragen en verzamelen de noden en behoeften van alle stakeholders (lokale besturen, kenniscentra, bedrijven en burgerorganisaties). Door een gestructureerde aanpak en verwerking van deze informatie wordt de ontwikkeling van herbruikbare bouwblokken, standaarden en normen gestimuleerd die van Vlaanderen één grote interoperabele slimme regio kunnen maken. De opgedane kennis en ervaring wordt ontsloten via een kennishub waarop onder andere draaiboeken, architectuur componenten en modellen ter beschikking gesteld worden voor alle andere lokale besturen en stakeholders.

Functionaliteiten werkgroep

Opzet

Gedurende de functionaliteiten werkgroep willen we de nodige organisatorische competenties in kaart brengen die nodig zijn om van het centraal meldingen platform een succes te maken. Hiervoor brengen we de noden, processen en rollen in kaart. Welke we vervolgens groeperen en prioritiseren.

Uitkomsten

- Strategische capabilities

- Kernprocessen

- Rollen en verantwoordelijkheden

Opname en Miro bord

Miro bord

Het Miro bord kan je consulteren via deze link.

Volgende stappen

Wat na deze werkgroep?

  1. Verwerking van de input van de brainstorm oefening.
  2. Verder onderzoek en voorbereiding van de volgende thematische werkgroep.
  3. Publicatie op de Kennishub. Feedback kan bezorgd worden aan laurien.renders@vlaanderen.be =====

Andere werkgroepen

WerkgroepType werkgroepDatumTijdLocatie
Kick-offBusiness werkgroep2024-04-2613u-14u30Teams
Business werkgroepBusiness werkgroep2024-05-2713u30-16u00Teams
Functionaliteiten werkgroepFunctionele werkgroep2024-06-209u00-12u00Teams
Applicatie componenten werkgroepFunctionele werkgroep2024-08-0813u00-16u00
Aanpak en risico's werkgroepFunctionele werkgroep2024-09-119u00-12u00