Werkgroep: VLOCA-traject SIF

In samenwerking met Stad Mechelen werkt VLOCA (Vlaamse Open City Architectuur) aan een City of Things-project genaamd ‘Smart Innovation Factory’ (SIF).

Smart Innovation Factory (SIF)

Lokale overheden kampen met complexe uitdagingen, terwijl maatwerkoplossingen duur zijn en middelen schaars. Stad Mechelen zet daarom in op gedeeld risico en gezamenlijke investeringen via een ’innovatiefabriek’, waar innovatie wordt versneld en duurzame technologische oplossingen ontstaan. De Smart Innovation Factory helpt bedrijven en organisaties (sensor)data te benutten om maatschappelijke problemen op te lossen – van idee tot realisatie, in Rivierenland en daarbuiten.

VLOCA-traject SIF: Datagedreven beleidsvoering voor verbeterde publieke dienstverlening

Lokale domeinexperten verzamelen en analyseren data om beleidsbeslissingen voor te bereiden en te onderbouwen. Ze gebruiken die inzichten om het managementteam te adviseren en te ondersteunen op projectniveau, operationeel en bij strategische keuzes. Vaak gebeurt dat op een gefragmenteerde manier, zonder een gestandaardiseerde methodiek.

Dit VLOCA-traject heeft als doel een holistische, gestandaardiseerde werkwijze te ontwikkelen voor het verzamelen, analyseren en inzetten van data bij beleidsvoorbereiding. Hiermee kunnen lokale besturen  beleidsadviezen datagedreven onderbouwen, transparant maken en objectiveren.

Door bestaande initiatieven, goede praktijken en jullie expertise te bundelen, willen we een antwoord bieden op vragen zoals:

·        Welk soort data wil ik verzamelen?

·        Welke kenmerken moet die data hebben? (open, kwalitatief, betrouwbaar, ethisch, volledig ...)

·        Hoe kan ik transparantie bieden over de data waarop ik mijn advies gebaseerd heb?

·        Hoe kan ik data opnemen en/of visualiseren in een gestandaardiseerde template (bijvoorbeeld een ontwerpbesluit)?

·        Hoe kan ik evalueren of die datagedreven beslissing leidt tot een klantvriendelijker en efficiëntere dienstverlening?

VLOCA

VLOCA, een programma van het Agentschap Binnenlands Bestuur, ondersteunt lokale besturen bij de definiëring van duurzame en schaalbare digitale oplossingen voor de realisatie van zowel strategische als operationele doelen. Op basis van een architecturale blauwdruk die we samen opbouwen kunnen lokale besturen weloverwogen beslissingen nemen, risico's effectiever beheren en betere resultaten behalen. Een belangrijke focus ligt op de integratie van digitale bouwstenen om lokale besturen optimaal te ondersteunen tijdens hun digitale transformatieproces.

Dat doen we aan de hand van desk research en een aantal werkgroepen:

  • Business werkgroep – 18/03, 9-12u (Teams): Een SWOT-analyse helpt ons om beleidsdoelstellingen in kaart te brengen. Hier bepalen we ook de scope van het traject. Profiel van de deelnemers: strategische profielen, domeinexperten, data-experten, organisatie-adviseurs, businessanalisten
  • Organisatie werkgroep – 1/04, 13-16u (Teams): Tijdens de organisatie-werkgroep voeren we een MoSCoW-analyse uit om dieper in te gaan op de noden van lokale besturen. Vervolgens vertalen we die noden naar concrete taken en rollen die nodig zijn om de activiteiten te realiseren. Profiel van de deelnemers: domeinexperten, organisatie-adviseurs, businessanalisten, data-experten
  • Scenario’s werkgroep - 22/04, 13-16u (Teams): Aan de hand van verschillende scenario’s evalueren we   haalbaarheid, risico’s en impact.   Profiel van de deelnemers: businessanalisten, organisatie-adviseurs, domeinexperten, data-experten

Verslag