"Parsed text" is een vooraf gedefinieerde eigenschap. Deze eigenschap is van te voren gedefinieerd (ook bekend als een speciale eigenschap) en komt met extra beheersprivileges, maar kan worden gebruikt net als elk andere door de gebruiker gedefinieerde eigenschap.
V
VLOCA traject: proces & deliverables +
VLOCA traject: proces en deliverables +
Doelgroep en doel
Deze tekst werd geschreven om deelnemers en potentiële deelnemers aan het VLOCA-OSLO deel van een VLAIO City of Things project wegwijs te maken in de context, het proces en de deliverables van het project.
Bereik ons
Team VLOCA is voor nieuwe vragen best steeds per email te bereiken op VLOCA@Vlaanderen.be . We verzorgen steeds een permanentie in ons team en dispatchen uw vraag naar de persoon die op dat moment kan werken aan uw vraag.
Inleiding
In de Vlaamse City of Things (CoT) projecten verleent VLAIO subsidies aan steden en gemeenten om samen met hun gekozen partners hun ambitie op het vlak van de ontwikkeling van hun smart city oplossingen vorm te geven. VLOCA en OSLO, twee programma's van de Vlaamse Overheid werken hand in hand om de interoperabiliteit en herbruikbaarheid voor andere lokale besturen in Vlaanderen te garanderen. VLOCA geeft vorm aan de architectuur van de use case, terwijl OSLO zorgt voor de semantische datastandaard.
VLOCA is een programma in beheer bij Agentschap Binnenlands Bestuur; OSLO is een programma van Digitaal Vlaanderen; de City of Things call zijn een programma van VLAIO. De drie agentschappen van de Vlaamse Overheid werken nauw samen om de gezamenlijke ambitie te realiseren, elk vanuit zijn sterktes en achtergrond. Een centraal team binnen de Vlaamse Overheid, de Smart Region Office, beheert het overzicht van al deze activiteiten en bewaakt de samenwerking.
Een gezamenlijk VLOCA-OSLO proces verzekert van bij de start van een CoT traject de dubbele ambitie, met specifieke en generieke elementen. Enerzijds bieden we support aan de indiener van het project die van onze specialisten op het vlak van architectuur en datastandaarden. Anderzijds bouwen we tegelijkertijd een schaalbaar, interoperabel en herbruikbaar model dat gebruikt kan worden voor Vlaamse steden en gemeenten.
Het proces verloopt schematisch als volgt:
Stap 1: VLOCA-OSLO voortraject
Meetings en workshops
In een eerste fase werken teams VLOCA en OSLO samen met het initiatiefnemende lokaal bestuur aan de opstart van het project. We onderscheiden drie vergaderingen om het project efficiënt op te starten:
de inhoudelijke intro voor VLOCA, waarin de scope inhoudelijk wordt over
de kennismakingsworkshop VLOCA-OSLO met het lokaal bestuur, waarin grondig wordt overlegd over de processtappen van het VLOCA-OSLO traject en we specifieke afspraken maken over het verloop van het traject, de op te leveren deliverables en praktische afspraken over de samenwerking.
Workshop 1 : de eerste concrete workshop waarin de eerste deliverables worden besproken en opgeleverd. De eerste workshop is het einde van het voortraject en tegelijkertijd het begin van het traject.
Deze meetings staan los van de CoT startvergadering, waar het initiatiefnemend lokaal bestuur de projectpartners voor het eerst samenroept. Daarin wordt overlegd over de algemene voortgang van het project. De teams van VLOCA en OSLO worden hierin vertegenwoordigd door de programma manager(s) of een kernteamlid.
Desk werk
Veel werk wordt verricht in de achtergrond, buiten de meetings: de VLOCA en OSLO experten werken de deliverables uit van de use case. De eerste stap van het architectuurwerk is meedenken over de business realiteit en daarin structuur brengen volgens het VLOCA-Model . De VLOCA en OSLO teams werken van bij de start aan de inhoud. Architectuur staat uiteraard centraal in het begin van elk project, dus we gaan graag zo vroeg mogelijk mee aan de slag.
Stap 2: VLOCA-OSLO traject
In de fase van het gecombineerd VLOCA - OSLO traject, worden alle relevante stakeholders uitgenodigd tot het co-creëren van de architectuur- en de datastandaard.
Fasering
We organiseren in deze fase een aantal workshops, met als thema business, data en techniek.
We vertrekken vanuit business workshops waarin de business realiteit centraal staat,
over dataworkshops waarin datagerelateerde thema's zoals bronnen, stromen, modellen, governance centraal staat
tot technische workshops waarin de ICT architectuur centraal staat.
Minstens één workshop per thema wordt georganiseerd. Per fase hebben we doelstellingen gedefinieerd die we nastreven, gedocumenteerd in een proces met beschreven deliverables.
Co-creatie in quadruple helix model
In de co-creatie fase van een VLOCA-OSLO traject gaan we breder dan enkel de context van het initiatiefnemend lokaal bestuur. We nodigen relevante stakeholders uit alle om een zo totaal mogelijk beeld te bekomen van de use case. We werken enerzijds op uitnodiging, maar je kan ook jezelf uitnodigen wanneer je nog niet op de radar van het project zou staan.
lokale en bovenlokale overheden : Vlaamse lokale besturen, Vlaamse en Federale overheidsinstellingen, provinciebesturen en intercommunales, semi-overheidsinstellingen die stakeholder zijn van de use case die we doorontwikkelen in het traject
kennisinstellingen : structureel worden we ondersteund door middel van de expertisecentra van imec en VITO. Deelnemers uit universiteiten en hogescholen die vanuit hun onderzoeksdomein eveneens expertise bezitten, en baat hebben bij het ontwikkelen van de architectuurstandaard zijn zeer welkom.
de bedrijfswereld : leveranciers van oplossingen en hun koepelorganisaties, maar ook bedrijven die hun eigen smart city use case willen ontwikkelen of beheren, zijn welkom.
burgers of burgerorganisaties : als geëngageerde burgers of burgerorganisatie ben je zeer welkom wanneer je een positieve inhoudelijke bijdrage kan leveren aan de use case.
Ben je een leverancier van software, hardware of diensten in de context van de use case die we uitwerken ? Ben je nog niet betrokken in een traject ? Dan kan je gerust ook deelnemen aan de co-creatie om een generieke, interoperabele en over gans Vlaanderen herbruikbare architectuur te definiëren. Lokale besturen ontwikkelen hun eigen, specifieke architectuur, die specifieke elementen bevat, eigen aan hun gekozen oplossing.
Samen vormt deze groep de basis van het generiek architectuurmodel en de datastandaard relevant voor deze use case. Tegelijkertijd werken we als team samen om de specifieke case van de initiatiefnemende stad uit te werken, samen met de door de stad gekozen ICT partner.
Stap 3: implementatie van de POC
Na het VLOCA-OSLO traject wordt het project verdergezet door het initiatiefnemend lokaal bestuur en zijn projectpartners, met als doel een Proof of Concept te realiseren. De OSLO en VLOCA teams blijven ter beschikking om eventuele bijstand te verlenen tijdens de Proof of Concept fase.
Gedetailleerd proces per fase en type van werk
Het gedetailleerd procesoverzicht geeft de samenhang weer van workshops en meetings, het werk achter de schermen (desk werk), communicatie en officialisering van de nieuwe standaard. Om meer te weten wat elke stap inhoudt, verwijzen we naar de beschrijving van de deliverables .
Vergeef ons de complexiteit van dit overzicht. We poogden in één beeld alle processtappen en deliverables weer te geven, due zullen worden toegepast op de specifieke use case van het City of Things project.
Beschrijving van de deliverables
Om meer te weten wat elke stap inhoudt, verwijzen we naar de beschrijving van de deliverables : een pagina waar kort wordt beschreven wat je kan verwachten in elke stap. Van daaruit kan je doorklikken naar een aparte pagina per deliverable, waar een template aangevuld met een voorbeeld staat.
High level beschrijving van het VLOCA & OSLO proces voor VLAIO City of Things trajecten +
Doelgroep en doel
De doelgroep van deze deliverable is het lokaal bestuur.
Het doel van deze deliverable is om de strategie van de use case samen met het lokaal bestuur scherp te stellen en vervolgens de benodigde vereisten in kaart te zetten. Deze deliverable is vereist om de andere deliverables te kunnen uitwerken.
Inleiding
Het VLOCA-model vormt de basis van de Open City Architectuur. Om op maat van lokale overheden een allesomvattend architectuurmodel uit te werken, wordt er met de lokale besturen een strategie gedefinieerd die door VLOCA wordt vertaald naar vereisten (bedrijfsarchitectuur).
Sjabloon
Het VLOCA-model werken we uit aan de hand van een gestructureerde en geformatteerde spreadsheet. De deliverable bestaat uit de strategie volgens de open city ambitie en de bedrijfsarchitectuur. De verwerking van deze deliverable is specifiek en laat geen ruimte voor interpretatie over. Elk begrip wordt opgenomen in de metadata, dit is een begrippenlijst dat gebruikte begrippen definieert in functie van de use cases.
Strategie
De strategie concretiseert de context naar een duidelijke strategie. Deze strategie zal de open city ambitie scherp stellen aan de hand van een visie, missie, doel en successfactor. Na inhoudelijke gesprekken (inhoudelijke intro's gevolgd door workshops) kan VLOCA, samen met de lokale besturen in co-creatie, deze strategie verscherpen.
Visie
Wat is de bestaansreden van dit project?
Missie
Wat willen we met dit project bereiken?
Doel
Wat is het doel van dit project?
Successfactor
Hoe meten we het succes van dit project?
Een uitgewerkte strategie laat ons toe de strekking van de use cases te bewaken en geeft richting bij het opstellen van de bedrijfsarchitectuur.
Bedrijfsarchitectuur
De eerste denkoefening is een horizontale denkoefening waar alle use cases worden geïdentificeerd: wat kan er allemaal indien alles mogelijk is? In een latere fase wordt er samen gekeken naar welke use cases in scope zijn. De brede denkoefening laat ons toe een niet-beperkende architectuuroplossing uit te denken.
De bedrijfsarchitectuur schrijft de capaciteiten en de vereisten uit waar architectuuroplossingen aan moeten voldoen. De capaciteiten en vereisten staan centraal binnen de open city architectuur. Wat moet de open city architectuuroplossing kunnen waarmaken, wat hebben we daarvoor nodig, wat is haalbaar en wat is prioritair? Dit brengt het VLOCA-model in kaart dankzij de bedrijfsarchitectuur die opgebouwd is uit verschillende lagen: Use cases (UC) die bestaan uit business capabilities (BC). Elke business capability bestaat op zijn beurt uit data vereisten (DV), functionaliteiten (FC) en techniciteiten (TV).
Naam Traject
Start periode traject
VLOCA-model versie 0.1
VLOCA analyse - Vlaamse Open City Architectuur | vloca@vlaanderen.be
Beschrijving en aanpak:
https://vloca-kennishub.vlaanderen.be/Deliverable:_VLOCA-model
Strategie van de open city uitdaging
Status
Toelichting
Beschrijving
Visie
Voorstel
Wat is de bestaansreden ?
Missie
Voorstel
Wat willen we bereiken ?
Doel
Voorstel
Wat is het doel van dit project ?
Succesfactor
Voorstel
Hoe meten we succes ? (SMART)
Use cases
ID
Status
Samenvatting
Beschrijving
UC1
Voorstel
UC1: Samenvatting
Beschrijving UC1
UC2
Voorstel
UC2: Samenvatting
Beschrijving UC2
Metadata
Metaveld
Beschrijving
Meta1
Beschrijving meta 1
Meta2
Beschrijving meta 2
Business capabilities, data vereisten, functionaliteiten en techniciteiten volgens use cases
ID
Type
Samenvatting
Beschrijving
UC1
Use case
UC1: Samenvatting
Beschrijving UC1
BC1.1
Business capability
Samenvatting
Beschrijving van de business capalility met ' metadata'
DV1.1.1
Data vereiste
Samenvatting
Beschrijving van de data vereiste
FC1.1.1
Functionaliteit
Samenvatting
Beschrijving van de functionaliteit
TV1.1.1
Techniciteit
Samenvatting
Beschrijving van de techniciteit
Aanpak bij gebruik van deze deliverable
Binnen het VLOCA traject vinden we het VLOCA-model bij de strategie en de bedrijfsarchitectuur.
Deze deliverable bestaat uit 3 versies die steeds op de voorgaande versie voortbouwen:
VLOCA-model v0.1
Werkwijze
Deze eerste versie van de deliverable is de allereerste deliverable bij een VLOCA-traject. De voorbereidende oefening kan pas plaatsvinden na een inhoudelijke intro met het lokaal bestuur. VLOCA beschouwt deze voorbereiding als essentieel om de eerste fase van een traject efficiënt en effectief te laten verlopen: *De essentie en finaliteit van de use cases wordt toegelicht door het lokaal bestuur *VLOCA kan na de inhoudelijke intro een eerste versie opleveren die de strategie van de open city definieert en een aanzet doet om de bedrijfsarchitectuur te schetsen *Lokaal bestuur heeft na de inhoudelijke intro met VLOCA de mogelijkheid zich beter voor te bereiden op de eerste werkgroep
Inhoud
Strategie en aanzet tot use cases en business capabilities
Oplevering
Tijdens een werkgroep met het lokaal bestuur en consortium: *Presentatie en review v0.1 in co-creatie op de kennishub *facilitatie van de werkgroep: de toegepaste bedrijfsarchitectuur maakt de use case en het doel van de architectuur helder
VLOCA-model v0.2
Werkwijze
*Ontvangen van feedback van de initiatiefnemers via de kennishub/ Excel bestand *Verwerken van input ter voorbereiding van de business werkgroep *Verzamelen van feedback rond bestaande en potentiële nieuwe input (use cases en business capabilities)
Inhoud
V0.1 + aanzet tot vereisten
Oplevering
Tijdens een werkgroep met het lokaal bestuur en consortium: *Presentatie en review v0.2 in co-creatie op de kennishub *Verdiepen van de de vereisten (data, functionaliteiten en techniciteiten)
VLOCA-model v1.0
Werkwijze
*Ontvangen van feedback van de initiatiefnemers via de kennishub/ Excel bestand *Verwerken van input van de business werkgroep ter voorbereiding van prioriteringsoefening met de initiatiefnemer(s) *Bepalen van de prioriteiten van de use cases en business capabilities met de initiatiefnemer(s)
Inhoud
V0.2 + prioritering + roadmap
Oplevering
Tijdens een werkgroep met het lokaal bestuur en consortium: *Presentatie van VLOCA-model v1.0 (finaal) op de kennishub *Presentatie van de roadmap
Uitgewerkte deliverables
Geen deliverables gevonden
Aan het VLOCA model gelinkte deliverables
Use case prioritering
Use case roadmap
VLOCA-model MM visual +
+++ Pagina is in aanmaak +++ +
Doelgroep en doel
Alle VLOCA stakeholders die duidelijkheid wensen over wat exact in een VLOCA deliverable wordt opgeleverd, vindt zijn gading op deze pagina.
Bereik ons
Team VLOCA is voor nieuwe vragen best steeds per email te bereiken op VLOCA@Vlaanderen.be . We verzorgen steeds een permanentie in ons team en verwijzen uw vraag door naar de persoon die u op dat moment kan helpen.
Inleiding
VLOCA deliverables zijn onderdeel van trajecten, voortrajecten of losstaande support vragen van lokale besturen. Deze deliverables vertrekken vanuit vraaggedreven use cases. Het overzicht beschrijft en groepeert deze deliverables per traject-fase.
In het kader van het VLAIO City of Things 2021 project heeft VLOCA een gezamenlijke aanpak met OSLO uitgewerkt. Daarin werden sjablonen ontwikkeld om efficiënt samen te werken tussen Vlaamse agentschappen, lokale besturen en andere belanghebbende organisaties.
Daarbuiten levert VLOCA support diensten aan lokale besturen, intercommunales en provinciebesturen, om de meerwaarde van deze deliverables ook buiten de context van een traject voor een specifieke use case op te leveren.
Situering van de deliverables
Projectbeheer
We beschouwen hier specifieke activiteiten ter coördinatie van de voortgang van het project.
Deliverable in projectbeheer
Doel
beschrijving
Traject charter
Wat levert VLOCA op?
Het traject charter bevat de projectafspraken gemaakt tussen de Vlaamse Overheid en een lokaal bestuur: het bepaalt de scope en timing van het specifiek traject, uitgewerkt op basis van de deliverables op deze pagina opgesomd.
Architectuurstandaard
Validatie en gestandaardiseerde aanpak
De architectuurstandaard verzamelt alle use case gedreven deliverables volgens het VLOCA proces . De architectuurstandaard is een garantie dat de architectuur werd uitgewerkt volgens de VLOCA-principes en slimme data attributen.
VLOCA Bedrijfsarchitectuur deliverables
In de Open City Architectuur aanpak bekijken we de use case vanuit de business noden van het lokaal bestuur. Daarbij linken we business objectieven aan functionaliteiten en techniciteiten, terwijl we meteen ook de data vereisten van de functionaliteit identificeren. Deze aanpak volgt internationaal erkende methodieken, op maat van onze lokale besturen in een VLOCA formaat uitgewerkt. Gebruiksgemak voor de lokale besturen staat daarin centraal.
Bedrijfsarchitectuur deliverable
Doel
beschrijving
VLOCA-Model
Wat houdt de oplossing in?
Het VLOCA-model gebruikt een sjabloon waarin we de use cases en hun vereisten op een gestructureerde, top-down wijze beschrijven. Het startpunt hiervan is de motivatie : visie, missie en objectieven van het project en de doelstellingen van het initiatiefnemend lokaal bestuur. Eens dit is bepaald, gaan we elke use case opsplitsen met de ondersteunende ' business capabilities ' die zelf ook opgesplitst worden met functionele en data vereisten en techniciteiten . Doorheen een VLOCA-bedrijfsarchitectuur oefening denken we eerst breed : want 'the sky is the limit'. Nadien gaan we verfijnen, prioriteren en werken we een haalbaar plan uit in de vervolgstappen 'use case prioritering' en 'use case roadmap'.
Stakeholderanalyse
Wie zijn de stakeholders?
Een overzicht van de stakeholders die idealiter betrokken zijn bij het uitwerken van de VLOCA architectuur en/of een daaruit vloeiend traject voor het ontwikkelen van een OSLO datastandaard.
Marktanalyse
Waar valt er te leren?
Vooraleer we een nieuwe oplossing willen bouwen, analyseren we de bestaande markt. Het bouwen van een volledig nieuwe applicatie is vaak niet de gemakkelijkste oplossing. Bovendien zijn niet alle ervaringen met bestaande toepassingen voldoende om alle business noden af te dekken. De make-or-buy vraag stelt zich dan. De wet van openbare aanbestedingen blijft uiteraard leidend. De marktanalyse in de vorm van een vragenlijst laat ons toe de context, het operationeel kader en de technologie achter open city initiatieven in kaart te brengen zodat deze VLOCA en haar stakeholders kan informeren, inspireren of aanzetten tot actie.
Use cases prioritering
Wat eerst bouwen?
Binnen een thematische use case formuleren we verschillende use cases in het VLOCA model. Binnen elk van deze use cases worden business capabilities uitgewerkt. De VLOCA prioriteringsmethode laat toe dat het projectbeheer van een lokaal bestuur de business capabilities prioriteert. Daarbij gebruiken we wereldwijde beste praktijken op het vlak van prioritering. Dit leidt tot de use case roadmap als volgende stap.
Use cases roadmap
Wanneer welke (deel)oplossing bouwen?
De roadmap visualiseert de ontwikkeling en uitrol van de business capabilities : welk deel van de thematische use case willen we klaar hebben tegen wanneer? Het is ook een handige tool om bovenlokale subsidies te ondersteunen, zodat we binnen de regio Vlaanderen stelselmatig en gestructureerd samenwerken aan de uitbouw van de slimme steden en de slimme regio in zijn geheel. Afhankelijkheden, risico's en prioriteiten liggen aan de basis van de planning. Een roadmap wordt gebouwd door te starten vanuit de situatie vandaag (de 'as-is') en wat de ideale situatie (de ‘to-be’) is. De ‘gap’ tussen as-is en to-be wordt opgevuld met acties in de tijd. Dit levert ons een ‘roadmap’ in de vorm van ‘blokken’ gespreid in de tijd, die elkaar opvolgen of in parallel worden uitgevoerd.
Data governance model
Welke data afspraken?
Het data governance model vertrekt vanuit de gevalideerde use cases. De datanoden worden functioneel vertaald in scenario's waar datauitwisseling centraal staat. Met dit model kaderen we de do's en don'ts rond het data gebruik en uitwisseling .
Draaiboeken
Stappenplan: hoe aan de slag gaan?
Hoe begin je als lokaal bestuur aan een thema waarvan je weinig of misschien wel geen kennis van hebt? Een VLOCA draaiboek biedt je daarin de nodige houvast: de ‘how to’ beschrijft de typische stappen om een uitrol van eenzelfde oplossing in de specifieke context, met bijvoorbeeld aan de locatie gerelateerde geografische elementen. De bedoeling is dat we het wiel niet telkens moeten heruitvinden, maar we de stappen van het draaiboek volgen. De nodige aandacht wordt gegeven aan de verschillen tussen een grootstedelijke, kleinstedelijke, gemeentelijke of intergemeentelijke context. We nodigen de gebruikers tevens uit om, indien zij bij gebruik bijkomende inzichten hebben, het draaiboek op de kennishub te verfijnen of aan te passen. Zo evolueren de VLOCA draaiboeken doorheen de tijd en bekomen we maximale herbruikbaarheid.
Beschrijvende teksten
Hoe de gewenste oplossing beschrijven voor een marktbevraging of openbare aanbesteding?
Bij het uitschrijven van een marktbevraging of openbare aanbesteding, RFI, RFP of RFQ, is het nuttig om generieke teksten te kiezen uit een bibliotheek, gerelateerd aan het onderwerp. Uiteraard zal het document nog verder aangepast worden ifv de lokale context, maar het overgrote deel kan hergebruikt worden. Daarnaast zijn deze beschrijvende teksten een aanvulling op de onderdelen van de specifieke VLOCA deliverables (volgens thema, use case of traject) die in een bevraging of aanbesteding worden opgenomen. Doorheen de levenscyclus van VLOCA worden steeds meer teksten gepubliceerd, volgens eenzelfde structuur, toepasbaar in een grootstedelijke, kleinstedelijke, gemeentelijke of intergemeentelijke context. Ook hier geldt het principe: gebruik de tekst vrij, en doe verbeteringen op de kennishub zodat je collega's in andere lokale besturen er ook beter van worden.
Informatienoden
Welke informatie maakt deel uit van de oplossing?
We gebruiken een mindmap of wireframe als een pragmatische wijze om alle vereisten, data aspecten, functionaliteiten, principes en techniciteiten die tijdens gesprekken met de stakeholders opkomen, te noteren en visueel overzichtelijk te maken. Ze hebben nog geen vaste structuur, maar zo kunnen we de leidende principes en de MVP ('minimum viable product') van het verdere project te bepalen.
VLOCA IT Architectuur deliverables
VLOCA IT architectuur deliverables
Doel
beschrijving
VLOCA Donut
Welke technologische componenten zijn nodig?
De VLOCA donut is een schematische voorstelling van de technische referentie architectuur , die de componenten en composities behelst. Per thema onderscheiden we verscheidene use cases, die elk hun technische architectuur heeft. De use case heeft een generieke technische architectuur, die neutraal qua technologische keuzes en over Vlaanderen toepasbaar is. Het initiatiefnemend lokaal bestuur kan van daaruit daaruit haar specifieke technische architectuur verder uitwerken, waarin de technische keuzes worden beschreven. De donut helpt om de componenten tijdens de ontwikkeling van de TA te identificeren, niet te vergeten, en vooral om telkens dezelfde benamingen te gebruiken om het visuele plaatje ook in andere projecten te hergebruiken.
VLOCA assessment
Wat kan herbruikt worden?
In een assessment (of VLOCA toets) toetsen we of er bestaande deliverables en standaarden uit andere VLOCA trajecten te gebruiken zijn in de nieuwe use case die we behandelen.
Technische Architectuur tekeningen
Schematisering van de bouwstenen van de oplossing
Een technische architectuur is een visualisatie van alle componenten en composities op verschillende lagen (data, functionaliteiten, technologie componenten, enz.), die toelaat om de uitrol beter te begrijpen, plannen en nadien ook te testen. Deze werken we uit volgens de Archimate modelleertaal.
Vereistenmodel
Wat zijn de minimale vereisten?
Het vereistenmodel lijst de specifieke vereisten op die essentieel zijn voor het bouwen van de oplossing . Deze vereisten moeten bij selectie door het aanbestedende bestuur afgetikt worden om zo tot een gewaarborgde leverancierselectie te komen. We beschrijven een vereiste technisch om zo de leveranciers zeer concreet te kunnen beoordelen. Tevens omvat een vereiste een gradatie (kritisch, belangrijk, nice to have, enz) om het belang binnen het vereistenmodel op de juiste manier te duiden.
Conformiteitsmodel
Een document dat toelaat om de ingevulde antwoorden van de leveranciers in het vereistenmodel te beoordelen door gewichten te geven aan elke conformiteitsgraad. Een conformiteitsgraad bepaalt hoeveel de voorgestelde oplossing het vereistenmodel benadert per categorie.
OSLO semantische datastandaard
Binnen een gezamenlijk VLOCA-OSLO traject, sommen we hier de OSLO deliverables op, die samen in een VLOCA-OSLO traject worden vormgegeven. Voor een specifieke beschrijving verwijzen we naar de OSLO website , waar de services en deliverables in detail worden beschreven.
OSLO assessment
OSLO rapport
OSLO sneuvelmodel
Definitie informatienoden
Scope definitie van de OSLO datastandaard
Informatiemodel
Semantisch model
(Kandidaat) datastandaard
Support tijdens POC fase
Communicatie
We communiceren over de inhoud van onze werkzaamheden in de VLOCA trajecten en supportvragen.
Daarbij geven we inzicht in de uitdagingen van de thema's die we onderzoeken en hoe we dat aanpakken. Interessante expertise die we op onze weg tegenkomen, geven we graag de nodige aandacht in een communicatie waarin de expert aan het woord wordt gelaten.
Doorheen de trajecten communiceren we met onze stakeholders via de VLOCA kanalen.
de VLOCA kennishub
het VLOCA portaal
de VLOCA Twitter pagina
het Twitter kanaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur
de LinkedIn pagina van de Smart Region Office
We onderscheiden de volgende type communicaties die we binnen VLOCA voeren:
type communicatie
beschrijving
Aanmaak co-creatie pagina op de kennishub
Elk thema dat we aanraken verdient zijn eigen plek op de kennishub. Het platform wordt gebruikt als co-creatieplatform waar alle experten samen werken aan een correcte beschrijving van het thema. We doelen om per thema een aantal aspecten in de schijnwerper te zetten: * de probleemstelling, * de huidige mogelijkheden * de innovatie die op komst is * hoe kiezen tussen mogelijkheden * de VLOCA hulpmiddelen
VLOCA Talk
Een opname van een videogesprek in Microsoft Teams of Zoom waar we een expert aan het woord laten over een bepaald thema.
Oproep tot deelname
Wanneer een co-creatie traject wordt gestart, roepen we potentiële deelnemers op tot deelname aan de workshops en de co-creatie op de kennishub. Het leidend principe is dat iedereen welkom is, we werken in een Triple Helix model (overheden, bedrijven, kennisinstellingen) of Quadruple Helix model (ook burgers en/of burgerorganisaties betrokken). Een eerste voorselectie gebeurt per use case die we uitwerken door het kernteam van VLOCA samen met de initiatiefnemende overheid van de use case. Mogelijke deelnemers kunnen zich aanmelden door een account te activeren op de kennishub of ons te contacteren via email op VLOCA@Vlaanderen.be .
Stakeholder interview
Een interview met een stakeholder wordt uitgeschreven en gepubliceerd via de VLOCA kanalen. Inzichten in voortgang, probleemstellingen en mogelijkheden staan hierin centraal. We willen reeds communiceren tijdens het onderzoek naar oplossingen. Zo willen we op deze wijze experten aanspreken om deel te nemen aan de co-creatie en de gedeelde inzichten inhoudelijk te verrijken. Zo bouwen we aan maximaal herbruikbare en interoperabele smart city architecturen.
Opstart werkgroep beheer architectuur van de use case
Op het einde van een VLOCA traject hebben we de doelstelling om een groep van experten, deelnemers in dat traject, bij elkaar te houden om de opgestelde architectuur van de use case ook na het traject levend te houden. Aanpassingen zullen gebeuren op de kennishub door gebruik en hergebruik van de elementen. Team VLOCA draagt hieraan uiteraard bij, terwijl inhoudelijke experten mee beslissen over het verder ontwikkelen van bepaalde elementen, of van daaruit mogelijke nieuw project en identificeren.
Aankondiging start publieke review
Een OSLO standaard heeft een fase van publieke review. In gezamenlijke VLOCA-OSLO trajecten communiceren we ook gezamenlijk via onze beschikbare kanalen over de start van de publieke review van de datastandaard. In VLOCA is het doel om een community op te zetten rondom die use case, die de gecreëerde architectuurstandaard beheert. Continue verrijking ervan is cruciaal: de wereld staat immers niet stil na het opleveren van een eerste architectuurmodel.
Testimonial
VLOCA en architectuur is vaak een eerste stap in een implementatie van een oplossing voor een use case. De uiteindelijke implementatie van het project neemt tijd in beslag. We willen op dat moment even stil blijven staan bij hoe het begon: het uittekenen van de architectuur.
Gedetailleerde aanpak
Dit is de initiatiefpagina City of Things VLOED - Gent.
Deze pagina beschrijft het initiatief volgens de definitie op de VLAIO website en linkt door naar relevante pagina's op de kennishub.
[1]
Overzicht City Of Things Initiatieven
Initiatiefnemer Gelinkte Initiatieven Domeinen City of Things 2020 VLAIO Data-gestuurde winkelgebieden – Mechelen De Sint-Niklase Stadsmunt – Sint-Niklaas Smart Retail Area – Antwerpen VLOED - Gent INVEST – POM West-Vlaanderen LocusFocus – POM Vlaams-Brabant Lokaal 3D Project – Provincie Oost-Vlaanderen Wij Leveren – Leuven
Met het project VLOED willen de steden Gent en Brugge in de eerste plaats aan economische actoren binnen hun stad (handelaars, horeca-uitbaters, ondernemers, investeerders…) een platform bieden dat hen bruikbare informatie kan verschaffen over het druktebeeld in de stad. Hoeveel winkelende bezoekers passeren er in een handelsstraat? Waar is het zinvol om te investeren? Deze actoren zijn sterk geïnteresseerd in evoluties en willen tijdsintervallen met elkaar kunnen vergelijken, zoals hoeveel bezoekers er waren tijdens een koopzondag/braderie/solden dit en vorig jaar. Het project start met een gebruikersonderzoek om maximaal in te kunnen spelen op de noden en verwachtingen van ondernemers. Via analyse en combinatie van de al beschikbare databronnen gaan ze niet alleen het actuele druktebeeld weergeven maar ook komen tot bruikbare druktevoorspellingen. Met behulp van AI en data science laten ze algoritmes trainen die gaan voorspellen hoe druk het zal worden (WP3). Aan de hand van proeftuinen in beide steden willen ze onderzoeken welk meetsysteem de meest relevante en accurate data oplevert. Tot slot gaan ze deze data zowel voor intern als extern gebruik verder uitbreiden en de opgedane kennis en inzichten delen met de bestaande data-community en andere geïnteresseerde overheden en kennisinstellingen.
↑ https://www.vlaio.be/nl/vlaio-netwerk/city-things-slimme-steden-en-gemeenten/city-things
Verschillende mogelijkheden van input en output door interactie met de mobipuntzuil. +
De Vlaamse Milieu Maatschappij is een oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving en is dus werkzaam in het smart city domein Smart Environment . Het is de opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij om voor de huidige en toekomstige generaties in Vlaanderen:
proper, aantrekkelijk en voldoende water te waarborgen,
gezonde lucht te bewerkstelligen,
de klimaatadaptatie mee te sturen. +
VWP Tech wg 36 +
VWP Tech wg 38 +
VWP Tech wg 39 +
VWP Tech wg 40 +
VWP Tech wg 41 +
VWP Tech wg 43 +