"Parsed text" is een vooraf gedefinieerde eigenschap. Deze eigenschap is van te voren gedefinieerd (ook bekend als een speciale eigenschap) en komt met extra beheersprivileges, maar kan worden gebruikt net als elk andere door de gebruiker gedefinieerde eigenschap.
G
Dit is de initiatiefpagina City of Things Gemeentelijk sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen - Kampenhout.
Deze pagina beschrijft het initiatief volgens de definitie op de VLAIO website en linkt door naar relevante pagina's op de kennishub.
[1]
Overzicht City Of Things Initiatieven
Initiatiefnemer Gelinkte Initiatieven Domeinen City of Things 2018 VLAIO ANPR-camera's - Turnhout BEReSLIM - Boilers en Ruimteverwarmers elektrisch SLIM sturen - Genk Burenondersteuning - Aalst Databroker - Gent De creatie van open (IoT) data awareness bij lokale overheden - Leuven Slim beheer openbaar domein - Edegem Slim gemeentevuil - Neerpelt Slimme IoT technologie gekoppeld aan slimme zorgverlening voor levensloopbestendig wonen - Leuven Slimme mobipunten - Peer Smart Flow - Herent Structurering innovatieve studentenprojecten in studentensteden - Leuven EVENTMACHIEN - Pepingen Geconnecteerde openbare verlichting op fietspaden - Mechelen Gemeentelijk sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen - Kampenhout Marktplaats Smart City - Bonheiden MoDi:2B - Mobiliteit als een dienst aan burgers via derde-betalersystemen - Leuven Mobiliteitsmanagement met ANPR - Puurs Museum of Things for People - Gent Oases van rust - Dendermonde Wegdekkwaliteitsinspectie - Lubbeek City of Things 2019 VLAIO Slimme mobiliteit als hoeksteen van een levendige dorpskern – Geetbets (mobiliteit) VGS@school – Ingelmunster (mobiliteit) Gemeentelijk sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen - Kampenhout Een digitale innovatietrack ter ondersteuning van een leefbare en bruisende universiteitsbuurt – Antwerpen (welzijn) IoT gestuurde mobipunten – Aalst (mobiliteit) Monitoring energetische renovaties – Gent (energie) Monitoring van de Laak – Tremelo (waterbeheer) Move&Shop – Vilvoorde (mobiliteit) Nachtlawaai verminderen d.m.v. technologie en nudging – Leuven (geluidsoverlast) Netwerkregelingen in een stedelijke context – Antwerpen (mobiliteit) Proactive Openbaarheid van Bestuur als Linked Open Data – Gent (bestuur) Rainbrain – Roeselare (waterbeheer)
Burgers en beleidsmakers zijn bezorgd om de kwaliteit van hun leefomgeving en de luchtkwaliteit is hier een belangrijk aspect van. Toch is er niet in elke gemeente een meetstation aanwezig dat de luchtkwaliteit ter plaatse meet en geven de beschikbare gegevens uit het gewestelijk meetnet slechts een onvolledig beeld van de luchtkwaliteit in een gemeente. Met dit project willen we op een innovatieve manier invulling geven aan luchtkwaliteitsmetingen in een slimme gemeente. Dit doen we met behulp van een sensornetwerk van goedkope sensoren voor luchtkwaliteit.
De laatste jaren is er heel wat ontwikkeling gebeurd op het vlak van goedkope sensoren voor luchtkwaliteitsmetingen en op het vlak van sensorintegratie in netwerken als loT-toepassingen. Bij de meeste steden en gemeenten ontbreekt echter de expertise om de juiste sensoren te selecteren en te valideren, een sensornetwerk op te zetten en de data correct te interpreteren. In dit project willen we inzetten op innovatieve technieken maar we willen erop toezien dat de nodige kalibraties en controles worden uitgevoerd zodat de data betrouwbaar zijn. Een sensornetwerk kan enkel kwaliteitsvolle data aanleveren wanneer de juiste sensoren worden geselecteerd en waarvan de data op een correcte manier worden gevalideerd. Bovendien zijn er nog uitdagingen in verband met het opstellen en onderhoud van een sensornetwerk, de integratie ervan in loT, de interpretatie en communicatie van de meetgegevens en eventueel de integratie van dit alles in bestaande systemen.
Doel van dit project is het verwerven van de noodzakelijke kennis rond het opzetten van een sensornetwerk voor luchtkwaliteitsmetingen, het in kaart brengen van de nodige technologische vereisten op het vlak van hardware en software alsook het inzicht verkrijgen in de communicatie van de meetresultaten naar de burgers. We bekijken ook hoe de gegevens op het niveau van een gemeente of stad (klein tot middelgroot) kunnen gebruikt worden en wat dit betekent voor specifieke vereisten van het sensornetwerk. Er zullen ook een aantal testcases worden opgezet.
Na de succesvolle toepassing kunnen opgedane inzichten gebruikt worden voor andere kleinere steden en gemeenten en op grotere schaal uitgerold worden (multiplicatoreffect). Het resultaat van dit project is een plan van aanpak en een beschrijving van systeemvereisten voor een sensornetwerk voor luchtkwaliteit, dat later door andere steden gebruikt kan worden.
De uitrol van dergelijk lokale meetsysteem in Vlaanderen heeft een maatschappelijke en economische impact. Dergelijke sensorsystemen bieden een antwoord aan de vraag naar lokale, real-life en real-time meetgegevens, zowel voor burgers als voor overheden. Bovendien kunnen deze metingen een waardevolle aanvulling zijn om de blootstelling van de bevolking te beoordelen en om de gezondheidseffecten te bepalen. Tenslotte zullen deze meetsystemen gegevens genereren die ter beschikking kunnen worden gesteld voor ondernemingen die intelligente, data-gedreven diensten en producten ontwikkelen in het loT-domein.
↑ https://www.vlaio.be/nl/vlaio-netwerk/city-things-slimme-steden-en-gemeenten/city-things
This is the "Generate page properties template code" template. It should be called in the following format:
{{Generate page properties template code
|Class= (text) class for which a "Class definition" page exists
}}
Test
Some use of " " in your query was not closed by a matching " ". <noinclude>
This is the '''''' template. It should be called in the following format:
<pre>
{{
}}
</pre>
</noinclude><includeonly>{{#set:
}}</includeonly> +
This is the "Generate sidebar template code" template. It should be called in the following format:
{{Generate sidebar template code
|Class= (text) class for which a "Class definition" page exists
|Has version history= (optional: true) if true, then {{Show version history}} will be added to generated sidebar template code
}}
Test
Some use of " " in your query was not closed by a matching " ". Some use of " " in your query was not closed by a matching " ". <noinclude>
This is the '''''' template. It should be called in the following format:
<pre>
{{}}
</pre>
</noinclude><includeonly><!--
-->{{#vardefine:@allow sidebar edit |{{#ifingroup:user |{{#if:{{#urlget:veaction}}{{#urlget:action}}||yes}} }} }}<!--
--><div class="tab-content"><!--
-->{{#tag:_input||type=radio|id=sidebar-view|name=toggle-sidebar|checked=checked|class=d-none sidebar-view}}<!--
--><div class="card sidebar-view-tab">
<div class="card-header">{{#ifeq:{{#var:@allow sidebar edit}} |yes |<span style="float:right">{{#tag:label|Edit|for=sidebar-edit|class=btn btn-secondary}}</span>}}
<b class="d-block">{{#caprint:$base[Base properties][Class]}}</b>
{{#caprint:$base[Base properties][Title]}}
</div><!-- end of .card-header -->
<div class="card-body">
</div><!-- end of .card-body -->
</div><!-- end of .card
-->{{#ifeq:{{#var:@allow sidebar edit}} |yes |<!--
-->{{#tag:_input||type=radio|id=sidebar-edit|name=toggle-sidebar|class=d-none sidebar-edit}}<!--
--><div class="card sidebar-edit-tab"><!--
--><form action="addToWiki"><!--
// _edits for base properties
--><!--
// _create or _edits for page properties
// use casize to check if the slot already exists. Then _edit, else _create.
-->{{#if:{{#casize:$class}}
|
|<_create mwwrite="{{FULLPAGENAME}}" mwtemplate="" mwslot="ws-class-props" mwfields="" />
}}<!-- end of #if -->
<div class="card-header"><span style="float:right">{{#tag:label|Close|for=sidebar-view|class=btn btn-secondary}}</span>
<b class="d-block">{{#caprint:$base[Base properties][Class]}}</b>
{{#caprint:$base[Base properties][Title]}}
</div><!-- end of .card-header -->
<div class="card-body">
<div class="text-right">
{{#tag:label|Close|for=sidebar-view|class=btn btn-secondary}}
<input type="submit" value="Save" class="btn btn-primary" />
</div>
</div><!-- end of .card-body -->
</form>
</div><!-- end of .card -->
|}}<!-- end of #ifeq @allow sidebar edit == yes -->
</div><!-- end of .tab-content
--></includeonly>
GeoJSON is een open standaard ontwikkeld door het IETF (Internet Engineering Task Force). Het is een formaat voor het coderen van verschillende geografische gegevensstructuren. GeoJSON ondersteunt de volgende geometrietypen: Point, LineString, Polygon, MultiPoint, MultiLineString en MultiPolygon. Geometrische objecten met aanvullende eigenschappen zijn Eigenschapsobjecten. Reeksen van eigenschappen zijn vervat in FeatureCollection-objecten. GeoJSON wordt breed ondersteund en actief gebruikt in onder andere OpenStreetMaps [1] .
Meer informormatie kan je vinden op de GeoJSON wikipedia pagina .
De specificatie (RFC7946) kan je vinden op https://tools.ietf.org/html/rfc7946 .
Referenties
↑ https://wiki.openstreetmap.org/wiki/GeoJSON +
Omschrijving
Geonovum is een overheidsstichting met veel kennis en een rijk netwerk. De overheid beter laten presteren met geo-informatie. Dat is waar wij dagelijks aan werken. We doen dat door de toegankelijkheid van geo-informatie te verbeteren en door de uitwisseling van geo-informatie onderling en met andere soorten gegevens mogelijk te maken met standaarden. Daarnaast helpen we overheidsorganisaties om geo-informatie beter te benutten, door hen te informeren over bestaande voorzieningen. En door organisaties die behoefte hebben aan geo-informatie, te verbinden aan partijen die hen daarmee kunnen helpen.
Voor de ontwikkeling en het beheer van de generieke geo-standaarden, ons werk voor de geo-informatie infrastructuur, kennisontwikkeling en de ondersteuning van het GI-beraad ontvangen wij subsidie van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Rijkswaterstaat, het Kadaster en van de Geologische Dienst Nederland TNO. Naast dit basisprogramma voeren we voor diverse partijen opdrachten uit die de geo-informatie infrastructuur versterken. Voor deze opdrachten geldt dat:
De resultaten van de opdracht bijdragen aan de realisatie van onze doelen en die van de visienota GeoSamen;
De resultaten van de opdracht passen binnen de actuele inzichten van de geo-architectuur;
De uitvoering van de opdracht zorgt voor samenwerking tussen meerdere publieke organisaties op het gebied van de geo-informatie infrastructuur;
Partijen in onze programmaraad of het GI-beraad zich hebben gecommitteerd aan de opdracht;
Het opdrachtgeverschap duidelijk vastligt.
Thema's
Energie In 2050 zal het energieverbruik vrijwel geheel uit duurzame bronnen moeten worden gevoed. Om deze dynamische energie te laten stromen, is veel data-uitwisseling nodig. Samen met de energiesector brengen wij het informatielandschap in beeld.
Ethiek en Privacy In de openbare ruimte bevinden zich heel veel verschillende sensoren van zowel particulieren, als van bedrijven als van de overheid. Hoe gaan we verantwoord om met het inwinnen en gebruik van deze data?
Geo-beleid, wet- en regelgeving Het belang van geo-informatie voor overheidsactiviteiten als vergunningverlening, subsidieverstrekking en zorg voor veiligheid, vraagt om coördinatie op dit onderwerp.
GeoSamen - Wijs met Locatie Wijs met locatie brengt experts samen in een open platform. Door de mogelijkheden en beperkingen van nieuwe technologieën te leren kennen, verkennen we hun potentie voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.
Kennisplatform API's Het Kennisplatform API’s is een open samenwerking die strategische en tactische vraagstukken verkent rond het ontwikkelen van API’s door de overheid en gebruik van deze APIs buiten en binnen de overheid.
Maatschappelijke vraagstukken Met een ruimtelijke blik maatschappelijke uitdagingen benaderen. Onder het motto anders kijken, verkenden wij de geografische visies en toepassingen op thema's als Burgervertrouwen, COVID19, Leegstand en Zorg.
Open Geodag Op de Open Geodag vertellen medewerkers van Geonovum je het laatste nieuws over de standaarden, laten we onze samenwerkingspartners aan het woord over actuele ontwikkelingen en praten we iedereen bij vanuit de verschillende innovatieplatforms.
Standaardisatie Geo-standaarden zorgen ervoor dat we geo-informatie digitaal kunnen uitwisselen en (her-)gebruiken in verschillende softwarepakketten en voor verschillende doeleinden. Onze uitgangspunten voor standaardisatie vind je in dit dossier.
Testbed OGC API's De overheid produceert veel open geodata. Maar niet iedereen is expert op het gebied van het toepassen van deze geodata. Kunnen API's hier uitkomst bieden? Dat onderzoeken we in 2021 in een testbed.
Unieke Object Identificatie Het project “Regie op Bouwgegevens” wil de informatievoorziening binnen de bouwsector verbeteren. Unieke Objectidentificatie Code (UOI) kan helpen om gegevens betrouwbaar te registreren, uitwisselen (delen) en koppelen aan andere gegevens. Zo kunnen gegevens over objecten in de gebouwde omgeving domein-overstijgend worden gedeeld.
Lidmaatschap
OGC
W3C
NEN Normcommissie 351 240 Geo-informatie
ISO/TC211 en CEN/TC287
LMO Inspire
Stuurgroep Gemeenschappelijke Afspraken Berichtenverkeer
Forum Standaardisatie
PDOK
VNG Realisatie
BIM Loket
GeoRSS is ontworpen als een lichtgewicht, community gedreven manier om bestaande RSS-feeds uit te breiden met eenvoudige geografische informatie. De GeoRSS-standaard voorziet in het coderen van de locatie op een interoperabele manier zodat toepassingen geografische feeds kunnen opvragen, aggregeren, delen en in kaart brengen.
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]] +
De OpenGIS Geography Markup Language Encoding Standard (GML) is een XML-grammatica voor het uitdrukken van geografische kenmerken. GML dient als modelleertaal voor geografische systemen en als open uitwisselingsformaat voor geografische transacties op het internet. Zoals bij de meeste XML-gebaseerde grammatica's zijn er twee delen van de grammatica - het schema dat het document beschrijft en het instance document dat de eigenlijke gegevens bevat. Een GML-document wordt beschreven aan de hand van een GML-schema. Dit stelt gebruikers en ontwikkelaars in staat om generieke geografische datasets te beschrijven die punten, lijnen en polygonen bevatten. Echter, de ontwikkelaars van GML zien gemeenschappen die werken aan het definiëren van gemeenschapsspecifieke applicatieschema's [1] die gespecialiseerde uitbreidingen van GML zijn. Met behulp van applicatieschema's kunnen gebruikers verwijzen naar wegen, snelwegen en bruggen in plaats van naar punten, lijnen en polygonen. Als iedereen in een gemeenschap ermee instemt om dezelfde schema's te gebruiken, kunnen ze gemakkelijk gegevens uitwisselen en er zeker van zijn dat een weg nog steeds een weg is wanneer ze deze bekijken. Klanten en servers met interfaces die de OpenGIS® Web Feature Service Interface Standard [1] implementeren, lezen en schrijven GML-data. GML is ook een ISO standaard (ISO 19136:2007) [2] .
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]]
Referenties
↑ en.wikipedia.org/wiki/GML_Application_Schemas
↑ www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=32554 +
Summary
Virtual Gothenburg is mainly being developed so that urban planning can be carried out in a smarter and more efficient way, helping us to build a better city for its inhabitants. The Digital twin will enable detailed studies of the city from three perspectives:
We can understand what the existing city looks like and how it works at the moment
We can control different functions in the city on the basis of what is happening now in real time
We can predict and plan simulated future functions or events in the city.
“Today’s society is so complex and has so many interacting factors that we need to develop new tools for urban planning. In a digital twin, we can create scenarios for new planned areas complete with traffic simulations for those areas. For example, how are autonomous vehicles perceived and how do they work? It is easy to carry out sun and shadow studies as well as noise/sound and air quality analyses. We also need to address the challenges of downpours and segregation,” says Eric Jeansson.
“With a digital version of Gothenburg, not only will we be able to work with urban and regional planning and transport issues in a smarter and more efficient way, but we can also have a better dialogue with the city's inhabitants about future changes to the city."
Domains
City & Urban Planning
3D Rendering & Game engine
Meer informatie
Meer info kan je vinden via de onderstaande video en via deze link . +
Governance gaat over het beheer van een architectuur, en platform, services,... Het bevat het geheel van processen, overeenkomsten en regels waarmee het geheel kan worden ingericht, onderhouden en operationeel beheerd. Om dit beheer the kunnen organizeren, moeten de strategie, business doelen, functionaliteiten, financiele doelen, gekozen standaarden & interfaces, ... gedefinieerd en geimplmenteerd worden. In het kader van een Open City Architectuur, zal governance ervoor zorgen dat belangrijke Open City principes gerealiseerd en onderhouden worden, en dit voor de sociale en technische platformen die de architectuur realiseren, waaronder gegevens, algoritmen, vaardigheden, infrastructuur en kennis. Een van de belangrijke doelstellingen in deze open context is daarbij om door governance vendor-of technologie lock-in te vermijden door een goed beheer van interoperabiliteit .
Data governance wordt in het Data Management Book of Knowledge (DAMA-DMBOK) beschreven als : "The exercise of authority, control, and shared decision making over the management of data assets.” +
https://en.wikipedia.org/wiki/Graph_database +
H
Summary
Horizon 2020 is the financial instrument implementing the Innovation Union, a Europe 2020 flagship initiative aimed at securing Europe's global competitiveness.
Seen as a means to drive economic growth and create jobs, Horizon 2020 has the political backing of Europe’s leaders and the Members of the European Parliament. They agreed that research is an investment in our future and so put it at the heart of the EU’s blueprint for smart, sustainable, and inclusive growth and jobs.
By coupling research and innovation, Horizon 2020 is helping to achieve this with its emphasis on excellent science, industrial leadership, and tackling societal challenges. The goal is to ensure Europe produces world-class science, removes barriers to innovation, and makes it easier for the public and private sectors to work together in delivering innovation.
Horizon 2020 is open to everyone, with a simple structure that reduces red tape and time so participants can focus on what is really important. This approach makes sure new projects get off the ground quickly – and achieve results faster.
The EU Framework Programme for Research and Innovation will be complemented by further measures to complete and further develop the European Research Area. These measures will aim at breaking down barriers to create a genuine single market for knowledge, research, and innovation.
Horizon 2020 is the biggest EU Research and Innovation programme ever with nearly €80 billion of funding available over 7 years (2014 to 2020) – in addition to the private investment that this money will attract. It promises more breakthroughs, discoveries and world-firsts by taking great ideas from the lab to the market.
Scope
Provide funding.
Horizon 2020 calls can have different types of action (funding schemes).
The type of action specifies:
The scope of what is funded
The reimbursement rate
Specific evaluation criteria to qualify for funding
The use of simplified forms of costs like lump sums
Domains
Agriculture and forestry
Bio-based Industries
Biotechnology
Energy
Environment & Climate Action
Food & Healthy Diet
Funding Researchers
Health
ICT Research & Innovation
Innovation
International Cooperation
Key Enabling Technologies
Oceans and seas
Partnerships with Industry and Member States
Plastics
Raw Materials
Research Infrastructures
Security
SMEs
Social Sciences and Humanities
Society
Space
The European Research Area (ERA)
Transport
Partners
https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/home
Deze types kunnen zijn : +