"Parsed text" is een vooraf gedefinieerde eigenschap. Deze eigenschap is van te voren gedefinieerd (ook bekend als een speciale eigenschap) en komt met extra beheersprivileges, maar kan worden gebruikt net als elk andere door de gebruiker gedefinieerde eigenschap.
O
De visie van Open And Agile Smart Cities is om een open smart city markt te creëren gebaseerd op de noden van steden en gemeenschappen. Daarbij verenigen zij meer dan 170 steden over de hele wereld die hun principes gebruiken. Naar architectuur, heeft OASC een aantal MIMs (Minimum Interoperability Mechanisms) gedefinieerd om de open smart city markt te realiseren. Deze zijn terug te vinden onder [1] . Hun MIMs zijn gebaseerd op internationale Standaarden , en een belangrijke inspiratiebron voor VLOCA.
Meer over de MIMs is te vinden op de OASC MIM WIKI [2]
Meer over OASC is te vinden op [3]
↑ https://oascities.org/wp-content/uploads/2019/03/ OASC -MIMs-1.pdf
↑ https://oasc.atlassian.net/wiki/spaces/ OASC MIM/overview?homepageId=3211482
↑ https://oascities.org/ +
De OASC MIMs gaan over context management, data models, data marketplaces, ... Meer info is terug te vinden op
https://oasc.atlassian.net/wiki/spaces/OASCMIM/overview?homepageId=3211482 +
De OGC API- Standaarden definiëren modulaire API-bouwstenen om Web-API's op een consistente manier ruimtelijk mogelijk te maken. De OpenAPI-specificatie wordt gebruikt om de API-bouwstenen te definiëren.
De OGC API-familie van Standaarden is georganiseerd op basis van het type bron. Deze standaard specificeert de fundamentele API-bouwstenen voor interactie met functies. De ruimtelijke gegevensgemeenschap gebruikt de term 'feature' voor zaken in de echte wereld die van belang zijn.
Voor degenen die niet bekend zijn met de term 'feature', geven de toelichtingen op Spatial Things, Features en Geometry in het W3C/OGC Spatial Data on the Web Best Practice [1] document meer details.
OGC API Features biedt API-bouwstenen voor het maken, wijzigen en opvragen van functies op het web. OGC API Features bestaat uit meerdere onderdelen, elk onderdeel is een aparte standaard. Dit onderdeel, de "Core", specificeert de kernmogelijkheden en is beperkt tot het ophalen van functies waarbij de geometrieën worden weergegeven in het coördinaatreferentiesysteem WGS 84 met asvolgorde lengte/breedte. Aanvullende mogelijkheden die tegemoetkomen aan meer geavanceerde behoeften worden in aanvullende onderdelen gespecificeerd. Voorbeelden hiervan zijn ondersteuning voor het maken en wijzigen van functies, complexere gegevensmodellen, rijkere queries, extra coördinaatreferentiesystemen, meerdere datasets en verzamelhiërarchieën.
Standaard zal elke API die deze standaard implementeert, toegang bieden tot een enkele dataset. In plaats van het delen van de data als een complete dataset, bieden de OGC API Features Standaarden directe, fijnkorrelige toegang tot de data op feature (object) niveau.
De in deze standaard gespecificeerde API-bouwstenen zijn consistent met de architectuur van het web. In het bijzonder wordt het API-ontwerp geleid door de IETF HTTP/HTTPS RFC's, de W3C Data on the Web Best Practices, de W3C/OGC Spatial Data on the Web Best Practices en de opkomende OGC Web API-richtlijnen. Een bijzonder voorbeeld is het gebruik van de concepten van datasets en datasetdistributies zoals gedefinieerd in DCAT en gebruikt in schema.org.
Deze standaard specificeert discovery en query operaties die zijn geïmplementeerd met behulp van de HTTP GET-methode. Ondersteuning voor aanvullende methoden (met name POST, PUT, DELETE, PATCH) wordt in aanvullende onderdelen gespecificeerd.
Ontdekkingsoperaties stellen klanten in staat de API te ondervragen om de mogelijkheden ervan te bepalen en informatie op te halen over deze distributie van de dataset, inclusief de API-definitie en de metagegevens over de functieverzamelingen die door de API worden geleverd.
Query operaties stellen klanten in staat om functies op te halen uit de onderliggende data store op basis van eenvoudige selectiecriteria, gedefinieerd door de klant.
Een subset van de OGC API-familie van Standaarden zal naar verwachting door ISO worden gepubliceerd.
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]]
Referenties
↑ https://www.w3.org/TR/sdw-bp/
Catalog services ondersteunen de mogelijkheid om verzamelingen van beschrijvende informatie (metadata) voor gegevens, diensten en gerelateerde informatieobjecten te publiceren en te doorzoeken. Metagegevens in catalogi vertegenwoordigen kenmerken van bronnen die kunnen worden opgevraagd en gepresenteerd voor evaluatie en verdere verwerking door zowel mensen als software. Catalogusdiensten zijn nodig om de ontdekking (data discovery) te ondersteunen en te binden aan geregistreerde informatiebronnen binnen een informatiegemeenschap.
OGC catalogue interfaces beschijven de interfaces, bindingen en het kader voor het definiëren van applicatieprofielen die nodig zijn om digitale catalogi van metagegevens voor geospatiale gegevens, diensten en gerelateerde informatiebronnen te publiceren en toegankelijk te maken. Metagegevens fungeren als algemene eigenschappen die via catalogusdiensten kunnen worden opgevraagd en teruggegeven voor de evaluatie van bronnen en, in veel gevallen, voor het aanroepen of opvragen van de bron waarnaar wordt verwezen.
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]] +
De OpenGIS® Coordinate Transformation Service Standard (CT) biedt een standaard manier voor software om coördinatentransformatiediensten te specificeren en toegankelijk te maken voor gebruik op ruimtelijke gegevens. Deze standaard behandelt een belangrijke vereiste voor overlappende weergaven van geodata ("kaarten") uit verschillende bronnen: de mogelijkheid om coördinatentransformatie zodanig uit te voeren dat alle ruimtelijke gegevens ten opzichte van hetzelfde ruimtelijke referentiesysteem worden gedefinieerd.
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]] +
Publish/Subscribe 1.0 is een interfacespecificatie die de kern Componenten en -concepten van het Publish/Subscribe-berichtenuitwisselingspatroon met OGC Web Services ondersteunt. Het Publish/Subscribe-patroon is een aanvulling op het Request/Reply-patroon dat door veel bestaande OGC Web Services wordt gespecificeerd. Deze specificatie kan worden gebruikt in overleg met, of onafhankelijk van, bestaande OGC Web Services om gegevens te publiceren die interessant zijn voor geïnteresseerde Abonnees.
Publish/Subscribe 1.0 richt zich voornamelijk op mogelijkheden voor abonnementenbeheer, zoals het aanmaken van een abonnement, het verlengen van een abonnement en het uitschrijven van een abonnement. Deze standaard stelt echter ook Publish/Subscribe services in staat om de ondersteunde protocollen voor het afleveren van berichten, zoals SOAP-berichten, ATOM en AMQP, te adverteren en te beschrijven. Berichtafleveringsprotocollen moeten worden beschouwd als onafhankelijk van de Publish/Subscribe 1.0-standaard. Daarom bevat OGC Publish/Subscribe alleen metagegevens met betrekking tot berichtafleveringsprotocollen in voldoende detail om verschillende implementaties van Publish/Subscribe 1.0 interoperabel te maken.
Deze specificatie definieert de Publish/Subscribe-functionaliteit onafhankelijk van de bindende technologie (bijv. KVP, SOAP, REST). Uitbreidingen van deze specificatie kunnen deze kernconcepten met specifieke bindingstechnologieën realiseren.
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]] +
De OGC SensorThings API biedt een open, geospatiale en uniforme manier om het internet van de dingen (IoT) apparaten, gegevens en toepassingen via het web met elkaar te verbinden. Op hoog niveau biedt de OGC SensorThings API twee hoofdfunctionaliteiten en elke functie wordt door een onderdeel afgehandeld. De twee delen zijn het Sensing deel en het Tasking deel. Het Sensing deel biedt een standaard manier om waarnemingen en metadata van heterogene ivd-sensorsystemen te beheren en op te halen. Het Tasking deel is gepland als een toekomstige activiteit en zal in een apart document worden gedefinieerd als deel II van de SensorThings API.
Data model
De Entiteiten van het SensorThings API Sensing gedeelte zijn in de volgende afbeelding weergegeven. Het bevat de volgende elementen:
Thing - een thingis een object van de fysieke wereld (fysieke dingen) of de informatiewereld (virtuele dingen) dat kan worden geïdentificeerd en geïntegreerd in het communicatienetwerk.
Location - de locatie-entiteit lokaliseert het Ding of de Dingen waarmee het geassocieerd wordt. De Locatie-entiteit van een Ding wordt gedefinieerd als de laatst bekende locatie van het Ding.
HistoricalLocation - Een HistoricalLocation entity set geeft de tijden van de huidige (d.w.z., laatst bekende) en vorige locaties van het Thing.
Datastream - Een Datastream groepeert een verzameling van waarnemingen die dezelfde Waarneming meten en geproduceerd worden door dezelfde Sensor.
Sensor - Een Sensor is een instrument dat een eigenschap of fenomeen waarneemt met als doel een schatting van de waarde van de eigenschap te produceren.
ObservedProperty - Een ObservedProperty specificeert het fenomeen van een ObservedProperty.
Observation - Een waarneming is het meten of anderszins bepalen van de waarde van een eigenschap.
FeatureOfIntrest - Een waarneming resulteert in het toekennen van een waarde aan een verschijnsel. Het verschijnsel is een eigenschap van een eigenschap, waarbij het laatste het FeatureOfInterest van de waarneming is.
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]]
WaterML 2.0 is een standaard informatiemodel voor de weergave van waterwaarnemingsgegevens, met de bedoeling de uitwisseling van dergelijke gegevensreeksen tussen informatiesystemen mogelijk te maken. Door het gebruik van bestaande OGC- Standaarden is het bedoeld als een interoperabel uitwisselingsformaat dat kan worden hergebruikt om te voldoen aan een reeks eisen op het gebied van uitwisseling, waarvan sommige later in dit document worden beschreven.
[[Open Geospatial Consortium (OGC) | Overzicht van OGC Standaarden ›]] +
OSLO staat voor Open Standaarden voor Linkende Organisaties
De Vlaamse overheid zet in op een eenduidige standaard voor de uitwisseling van informatie. Het is de bedoeling om te zorgen voor meer samenhang en een betere vindbaarheid van data. Op die manier kan iedereen de gegevens makkelijker gebruiken. OSLO staat voor Open Standaarden voor Linkende Overheden ( OSLO ), een initiatief uit 2012 opgestart door de Vlaamse ICT-organisatie (V-ICT-OR). Hier werd de basis gelegd voor een open semantische informatiestandaard.
Met OSLO zet informatie Vlaanderen samen met haar partners versterkt in op semantische interoperabiliteit. Het standaardiseren van de betekenis van informatie is essentieel om het Vlaanderen Radicaal Digitaal principe ‘vraag niet wat je al weet’ te realiseren. Daarnaast zijn semantische Standaarden een belangrijke hefboom voor de interbestuurlijke dialoog en hergebruik van informatie door de private sector.
Op 31 maart 2017 werden de resultaten van het project OSLO opgeleverd op een publieke informatiedag. De vocabularia en applicatieprofielen die in dit project werden ontwikkeld in co-creatie met Vlaamse administraties, lokale besturen, federale partners, de Europese Commissie en private partners (88 auteurs) werden er aan een breed publiek voorgesteld.
Meer informatie over OLSO vind je op de website van de Vlaamse overheid
Hoe verschilt VLOCA van OSLO ?
Waar bij OSLO de focus ligt op data Standaarden , gaat VLOCA iets breder. Bij VLOCA wordt er niet enkel naar de data-laag gekeken, maar naar elke laag in de OpenDEI referentie architectuur .
M.a.w., bij VLOCA kan er bijvoorbeeld een antwoord gevonden worden op hoe de OSLO data Standaarden gebruikt kunnen worden in de smart city van de toekomst. +
Het doel van dit traject is om de structuur van fietsinfrastructuurdata te standaardiseren in samenspraak met alle belanghebbenden. Dit zal het mogelijk maken om datastromen semantisch te verrijken, fietsinfrastructuurdata beter vindbaar en begrijpbaar zal maken, alsook beter combineerbaar met andere databronnen. Op basis van internationale standaarden bouwen we het vocabularium op. We brengen dit in lijn met de geldende Vlaamse regelgeving.
De standaardisering gebeurt op vraag van de verschillende belanghebbenden binnen de sector met ondersteuning van Digitaal Vlaanderen.
Dit traject past binnen het OSLO programma: OSLO staat voor Open Standaarden voor Linkende Organisatie (OSLO), het programma van de Vlaamse overheid dat instaat voor semantische en technische interoperabiliteit. Met OSLO zet Informatie Vlaanderen samen met haar partners versterkt in op eenduidige standaarden voor de uitwisseling van informatie. Het standaardiseren van de betekenis van informatie is essentieel om het Vlaanderen Radicaal Digitaal principe ‘vraag niet wat je al weet’ te realiseren. Daarnaast zijn semantische standaarden een belangrijke hefboom voor de interbestuurlijke dialoog en hergebruik van informatie door de private sector.
Lees meer: https://overheid.vlaanderen.be/opleiding/oslo-fietsinfrastructuur +
Het doel van dit traject is om de structuur van reizigersinformatie te standaardiseren in samenspraak met alle belanghebbenden. Dit maakt het mogelijk om datastromen in dit domein semantisch te verrijken en de data beter vindbaar en begrijpbaar te maken, alsook gemakkelijker combineerbaar te maken met andere databronnen.
Dit traject is een initiatief van De Lijn, met ondersteuning van Informatie Vlaanderen.
Dit traject past binnen het OSLO programma: OSLO staat voor Open Standaarden voor Linkende Organisatie (OSLO), het programma van de Vlaamse overheid dat instaat voor semantische en technische interoperabiliteit. Met OSLO zet Informatie Vlaanderen samen met haar partners versterkt in op eenduidige standaarden voor de uitwisseling van informatie. Het standaardiseren van de betekenis van informatie is essentieel om het Vlaanderen Radicaal Digitaal principe ‘vraag niet wat je al weet’ te realiseren. Daarnaast zijn semantische standaarden een belangrijke hefboom voor de interbestuurlijke dialoog en hergebruik van informatie door de private sector.µ
Lees meer: https://overheid.vlaanderen.be/opleiding/oslo-mobiliteit-dienstregeling-en-planning +
De OSLO Standaard Openbaar Domein heeft als doel het specifiëren van een informatiemodel voor het inventariseren van het Openbaar Domein met een minimum aan gegevens dat moet worden bijgehouden en kan uitgewisseld worden.
https://data.vlaanderen.be/cms/openbaardomein +
Het doel van Open Standaarden voor Linkende Organisaties of OSLO is om te zorgen voor meer samenhang, een betere begrijpbaarheid en vindbaarheid van informatie en dienstverlening. +
OSWALD
Doel en Doelgroep
OSWALD (Open Source Wiki Add-in for Line Drafting) is een Open Source tool ontwikkeld door het VLOCA team om het toevoegen van geavanceerde content eenvoudig op de kennishub te plaatsen.
De doelgroep is iedereen die content wenst te plaatsen op de kennishub (of op elke andere MediaWiki omgeving).
Inleiding
Om het toevoegen van inhoud om de kennishub te faciliteren, werd OSWALD ontwikkeld. Deze tool is een Excel-addin die een aantal functionaliteiten bevat.
OSWALD helpt iedereen om geavanceerde content in Excel, aan de hand van een aantal eenvoudige handelingen en beperkte voorkennis, op de kennishub te plaatsen.
Installatie
OSWALD is een Excel-add-in. Dit is het stappenplan voor gebruik:
Download de laatste versie van OSWALD en decompresseer OSWALD
Open Microsoft Excel
In Microsoft Excel, klik op File, vervolgens op Options en dan op add-ins
Manage Microsoft Excel Add-ins
Zoek en laad OSWALD en druk op OK
Kijk na of macro's ingeschakeld zijn in Excel
Het kan zijn dat je veiligheidsinstellingen voorkomen om add-ins te gebruiken. Ervaar je hier moeilijkheden mee, kan je steeds de add-in opslaan op een beveiligde locatie. Die locatie kan je terugvinden op het add-ins venster.
De add-in kan ook meteen in de addin-folder opgeslagen worden (bijvoorbeeld C:\Users\username\AppData\Roaming\Microsoft\AddIns).
Functies
Check Versienummer
De versienummer verschijnt en je kan de laatste versie online raadplegen.
Excel naar Code
Excel naar code kijkt naar een aantal parameters om een Excel-pagina om te zetten naar een format dat je kan kopiëren op de kennishub. Dit zijn de parameters (in het geel) en beperkingen (in het oranje):
Parameter
Input Excel
Tabel: Type
/
wikitable
Tabel: Achtergrond kleur
/
style="background-color:#ffffff"
Tabel: Lettertype grootte
/
style="font-size:90%"
Karakters: In het vet (Nieuw V1.02)
Karakter is vet
<b></b>
Karakters: Cursief (Nieuw V1.02)
Karakter is cursief
<i></i>
Karakters: Onderstreept (Nieuw V1.03)
Karakter is onderstreept
<u></u>
Karakters: Headers volgens opmaak (Verwijderd V1.04)
Cel in Excel is vet én onderstreept
Bijvoorbeeld <h6>tekst</h6>
Karakters: Headers volgens tekst grootte
Lettertype grootte: <12, 12, 13, >13
Header h6, h5, h4, h3
Cel: Lettertype grootte
Lettertype grootte/ 11 * volgens lettertype grootte van tabel (bv 90%)
style="font-size:95%"
Cel: Achtergrond kleur
De kleur van de cel
Vertaald naar hex, style="background-color:#ffffff"
Cel: Kleur van tekst
De kleur van de tekst in de cel
style="color:#000000"
Cel: Links of rechts uitlijnen
Links of rechts uitlijnen van de cel
style="text-align:right"
Cellen: Kolommen samenvoegen
Wanneer de cellen rechts leeg zijn en dezelfde opmaak hebben
Colspan="2"
Cellen: Rijen samenvoegen (Nieuw V.03)
Wanneer rijen samengevoegd zijn (merged cells)
Rowspan="2"
Cellen: Rijen samenvoegen
Er moet minstens één cel zijn in een rij waar geen merged cells toegepast is
Rijen en kolommen: Wegfilteren
Volgens de kolommen en rijen die zichtbaar zijn in Excel
/
Rijen groeperen, openklappen en toeklappen (Nieuw V1.04)
Volgens gegroepeerde rijen in Excel, tot niveau 10
class="mw-customtoggle-34 mw-collapsible mw-collapsible-content" id="mw-customcollapsible-32"
Menu met variabele waarden: open- en toeklappen (Nieuw V1.04)
Manueel in te stellen als de waarde anders moet zijn, per niveau (1-10)
{{#vardefine:VarOutline2|Niveau 2 verbergen of weergeven}}
Stappenplan:
Selecteer het bereik in Excel dat je op de kennishub wenst te plaatsen.
Ga naar het tab "OSWALD" en druk op "Excel naar code"
Bevestig je selectie door op ja te drukken.
Kies een bestaand .txt (tekst) bestand aan om de code op te slaan. Indien er nog geen .txt bestand voor bestaat, kan je een nieuwe aanmaken en vervolgens selecteren.
Open het .txt bestand dat je zojuist hebt aangepast en kopieer de inhoud.
Op de kennishub, wanneer je een pagina aan het bewerken bent, druk rechts bovenaan (naast save changes) op het potlood en kies Source editing (zie screenshot hieronder).
Plak de code in de source editor waar je hem wilt zien (optioneel: pas de type tabel of font grootte in de broncode aan).
Sla de pagina op.
OSWALD sluiten
Sluit OSWALD (indien geïnstalleerd als add-in, zal je deze nog steeds in je add-ins zien verschijnen).
Versionering
Versienummer
Datum
Aangepast door
Aanpassingen
V1.04
16/02/2023
Fabian de la Meilleure (VLOCA)
Bugfix: bereik van karakters in het vet of cursief aangepast Toevoegen van functionaliteit: Collapsible Outline Levels (groeperen van rijen) Toevoegen van menuknoppen open- en toeklappen per Outline Level Toevoegen van variabelen voor weer te geven tekst in de menuknopen Verwijderen van toewijzing auto-header volgens combinatie vet en onderstreept Verwijderen van knop: Oswald sluiten
V1.03
14/10/2022
Fabian de la Meilleure (VLOCA)
Aflezen van individuele karakters: onderstreept Toevoegen van line break (Linefeed character) Bugfix Hexcol in de broncode Andere bugfixes 14/10/2022
V1.02
06/10/2022
Fabian de la Meilleure (VLOCA)
Aflezen van individuele karakters in plaats van gehele cel voor opmaak in het vet of cursief
V1.01
22/09/2022
Fabian de la Meilleure (SAIKO NO)
Aanpassen van tekst in msgbox Check versienummer Bugfix: verborgen kolommen wanneer selectie niet in eerste kolom start
V1.00
21/09/2022
Fabian de la Meilleure (VLOCA)
Opladen van V1.00
Voor feedback, bugs of extra functionaliteiten, mail naar VLOCA@Vlaanderen.be
OSWALD V1.00 +
OSWALD V1.01 +